Parkinson Radio Parkies

Forums

Post Reply
Forum Home > Medisch nieuws > Nieuw bewijs: Ziekte van Parkinson is mogelijk een auto-immuunziekte

parkies
Site Owner
Posts: 671

Bij de ziekte van Parkinson sterft een groep hersencellen af. Dat veroorzaakt beven van de spieren en problemen met bewegen. Nu is er nieuw bewijs dat Parkinson een auto-immuunziekte is. Dat geeft nieuwe inzichten in behandelmogelijkheden.


Het afsterven van dopamine producerende hersencellen veroorzaakt de symptomen van de ziekte van Parkinson. Aanvankelijk dachten wetenschappers dat dit een toxische reactie was op de samenklontering van het eiwit alfa-synucleine. Steeds meer genetische onderzoeken hebben de ziekte echter geassocieerd met genen die functioneren in het immuunsysteem. De alternatieve theorie is dan ook dat alfa-synucleine het immuunsysteem activeert, dat vervolgens de hersencellen aanvalt.

Meer lezen over ideeën die de wereld veranderen? Neem een abonnement op New Scientist. Kijk in onze shop voor de mogelijkheden.

Het immuunsysteem valt cellen aan wanneer het antigenen herkent. Tot nu toe dachten wetenschappers dat de hersencellen die afsterven bij Parkinson deze antigenen niet hadden en veegden zij de theorie van tafel.

Antigenen

Onlangs hebben David Sulzer van de Columbia universiteit in New York en zijn team post mortem hersenmateriaal bestudeerd. Zij ontdekten dat de dopamine producerende cellen in dat materiaal wel degelijk antigenen bevatten. Vervolgens testten zij bloedmonsters en zagen dat Parkinson-patiënten een immuunreactie vertoonden op deze antigenen, maar gezonde mensen niet. De resultaten publiceerden zij in het vakblad Nature. 

De bevindingen doen vermoeden dat de ziekte van Parkinson een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem abusievelijk lichaamseigen cellen aanvalt. Het immuunsysteem is al eerder in verband gebracht met de ziekte, maar dit is het eerste bewijs dat iets vertelt over het pathologische mechanisme, zegt Roger Barker van de universiteit van Cambridge. ‘Het immuunsysteem is een veelbelovend doel om farmacologische behandeling op te richten’, zegt hij. 

Het is nog niet duidelijk of de immuunreactie direct het afsterven van de hersencellen veroorzaakt, of dat de immuunreactie enkel een bijwerking van de ziekte is. Sulzer en zijn team gaan nu proberen de auto-immuunreactie in de ziekte van Parkinson te blokkeren om te zien of dit de progressie van de ziekte remt. 

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.


June 29, 2017 at 8:01 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.

Radio Player-klik op PLAY


Google Translator

Uitzending gemist ?

TuneIn RadioParkies

Twitter Tweet Button

Facebook Like Button

Aankomende evenementen

Thursday, Oct 19 at 2:00 PM - 3:00 PM
Monday, Oct 23 at 2:00 PM - 4:30 PM
Thursday, Oct 26 at 2:00 PM - 3:00 PM
Thursday, Nov 2 at 2:00 PM - 3:00 PM

Scan website QR-code

contact

vzw.PRP Group

Strombeek-Beverselaan 102

1860 Meise

België

Tel+Fax : 0032(0)2 270 37 61 

Sms : 0032(0)497 423 479

Mail : parkies@live.be

Skype : radio.parkies

Bank : BE96 1430 9615 6205 

BIC :  GEBABEBB